Geokommunikáció

Röviden a kisebb őslényekről

2017. február 10. - Geokom

Mindenki tudja, hogy 65 millió évvel ezelőtt kihaltak a dinoszauruszok, nagyjából tízezer éve pedig a gyapjas mamut. Azonban nem sokan ismerik a foraminiferákat, a brachiopodákat, a trilobitákat vagy éppen az ammoniteszeket. Ezek a taxonok jóval gyakoribbak voltak a dinoszauruszoknál, és tekintettel arra, hogy egyes fajaik még mindig élnek, jelenleg is jóval gyakoribbak náluk. 

Foraminiferával közvetetten, sokan közvetlenül mindenki találkozott, ezek az állatkák - magyar elnevezéssel Likacsoshéjúak - alkotják 99%-ban az íróeszközként is használt természetes krétát. A foraminiferák törzsét négy csoportra osztják a kutatók: a vízben levegő életmódot folyatókra (planktonikus), a tengeraljzaton vagy az aljzatban élőkre (bentonikus), a nagyforaminiferákra, és újabban felismerték, hogy léteznek édesvízi foraminiferák is. Elsőként a kambriumban (kb. 540-485 millió éve) jelentek meg, és ma is vannak élő fajaik. Kalcium-karbonát házat választ ki, mely kitűnően fosszilizálódik, maradványaik segítenek megismerni a korabeli éghajlat jellemzőit, és egyben jó korjelző fosszíliák.

A híres doveri fehér sziklák nagy része foraminiferák maradványaiból épül fel. A sziklák mérete és mennyisége kitűnően mutatja, hogy ezek az élőlények kőzetalkotó mennyiségben voltak jelen a kréta (kb. 145-65 millió éve) időszakban. (Forrás)

Plankton foraminiferák házai. Igen változatos formában, alakban vannak, és voltak jelen az élővilágban. (Forrás)

 A brachiopodák törzse, magyar szóval pörgekarúak, első ránézésre a kagylókhoz hasonlító állatok, de igazából tőlük távol állnak. Körülbelül háromszáz ma is élő fajjal találkozhatunk, de csak nagyon ritkán, mivel a hideg vizet kedvelik, ezért vagy a sarki területeken élnek, vagy pedig nagy mélységben. A paleozoikum (óidő) alatt (541-241 millió éve) igen gyakoriak voltak, jelentős szerepük volt a zátonyépítésben. A paleozoikumban nagy elterjedési terület, gyors evolúció, magas példányszám jellemezte őket, és ezek jó korjelző fosszíliává teszik a törzsüket. Segítségükkel a kutatók meg tudják határozni, hogy egy adott rétegsor melyik földtörténeti korszakban keletkezett.

Egy pörgekarú fosszíliája kréta időszaki kőzetben. (Forrás)

 A háromkaréjú ősrákok, másnéven trilobiták, kihalt tengeri ízeltlábúak, távoli rokonai a mai homároknak és a tőrfarkú rákoknak. Rendkívül elterjedtek voltak: több mint húszezer fajt különböztetnek meg a kutatók, a fosszíliáik egész Földön megtalálhatóak.. Ezek a tulajdonságok a trilobitákat nagyon jó korjelző fosszíliává teszik, megjelenésük a kora kambriumra (kb. 540 millió éve) tehető. Ettől az időszaktól kezdve 290 millió éven keresztül éltek bolygónk óceánjaiban a háromkaréjú ősrákok. A hatalmas, perm és triász időszakok határán bekövetkező, kihalási esemény őket sem kímélte. Előbb vagy utóbb minden fajuk eltűnt.trilobita_es_horseshoe.png

Felül egy ma is élő tőrfarkú rák, alul pedig egy trilobita látható. Így is egyértelmű a hasonlóság kettőjük között, de valószínűleg a trilobitákat is a tőrfarkú rákéhoz hasonló kitinváz borította.

Az ammoniteszek (Ammonoideák) a puhatestűek törzsébe, a fejlábúak osztályába tartozó kihalt alosztály. Kormeghatározási szempontból "a középidő trilobitái": nagyon elterjedtek voltak, rengeteg fajuk volt, és jól fosszilizálódtak. Fosszíliáik a megfelelő helyen keresve tömegével kerülhetnek elő, de bárki szabad szemmel megnézheti őket Budapest második kerületben az Apáthy-sziklánál vagy a Gellért-hegyen. De találhatunk például a Bakonyban, és a Villányi-hegységben is. Ha valaki nyitott szemmel jár a városban egy-egy épület mészkő talapzatán is felbukkanhat pár példány. Elsőként a devonban (420 millió éve) jelentek meg, de csak a triásztól (250 millió éve) terjedtek el nagy mértékben. A dinoszauruszokkal párhuzamosan életek, velük együtt haltak ki a kréta végén, 65 millió évvel ezelőtt.

Egy nautilus, az ammoniteszek legközelebbi élő rokona. (Forrás)

Ammonitesz fosszília. Méretük a pár centiméterestől a több méter átmérőjűig terjedt. (Forrás)

Sok helyen a járólapként használt mészkőben is találhatunk ammoniteszeket. (Forrás)

Természeteseken ezeken az állatokon kívül még nagyon sok kihalt, vagy éppen még ma is élő állat létezik a Földünkön melyekről lehetne cikket írni, mert olyan sok érdekességet tartogatnak. Ráadásul ki tudja, hány olyan van, amit még meg sem találtak a paleontológusok.

A bejegyzés trackback címe:

https://geokom.blog.hu/api/trackback/id/tr4012180124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbubo2 2017.02.11. 17:26:48

érdekes cikk, mindig tanul az ember.
süti beállítások módosítása